diumenge, 13 de gener de 2013

Dersu Urzala a La Palleta

29-12-2012
Pollegó Est
La Palleta
Contrafort Sud Est
Pared de l'Esperança
Via : Dersu Uzala

Dia Fantàstic, sol i no fa vent, busquem un racó adient per escalar en mànigues de camisa, ja se sap que al Bar, un es torna agosarat i avui no serà menis.
El Guillem al L-1 (foto Martí)
L-1 des de R-1
De aquesta via, comentaris per tots el gustos, Nosaltres ens ho em passat be, clar que Nosaltres No som Bons Escaladors.

El peu de via es un còmode replà amb la ombra de un bon arbre, se agreix.

Se inicia per el costat dret de una fissura que puja de esquerra a dreta, a uns metres del terra i a la placa de la dreta trobaré un pitó, la fissura te bons agafadors i també permet posar assegurances, que ha passat .... lo de sempre a la que em despisto em trobo embolicat i els col·legues petant la xarrada, mes amunt trobaré a l'esquerra de la fissura un bolt, me assegura un pas de flanc per sortir cap a 
l'esquerra per una agradable placa, un altre bolt, evidentment no els menystindre i agafaré amb cura les presses de colors que he posat,
L-2 des de R-3
 a la meva esquerra un altre fissura em facilita algun agafador extra i la possibilitat de posar alguna assegurança.
La reunió es fa en la fissura / placa, no excessivament còmoda. El llarg es bonic, encara que algú es queixi de la sorra del principi, a mi no me ha molestat.
Els companys pujant, tot gaudint del dia i de la pedra, no se que passa avui però em deixant fer les dues primeres....(?) no es deuen trobar be....?
Aixi que quant arribant a la R-1 i aquesta es torna incomoda, surto rapit cap a munt, superada la tercera xapa entro en un terreny incert, la lògica em portaria a l'esquerra per terreny mes fàcil, la ressenya marca per la dreta ...... però fa posar els pels de punta... finalment pujo recta a buscar un arbre al que poso una cinta llaaarga i miro cap a la dreta .....em sembla veure una xapa i em llanço per terreny no gaire agradable... si, es una xapa i ara es recta a munt, 
L-3 des de R-2  (foto Martí)
no,.. no esta descompost.... es una tartera vertical, ara entenc per que me han deixat fer les dues primeres i es que no et pots fiar del companys, sort que el tram es curt i esta perfectament assegurat amb tres xapes...ufff, per lo que es deixar fer be.
La R-2 super còmoda, tant es així que quant arribant els companys i mentre gaudeix-ant de aquesta comoditat, surto a escape capa a munt, es la meva venjança per encolomar-me així.
Quant es donant conta ja porto un parell de metres i no em poden fer baixar, el llarg consta de tres curtes parts. La primera es explosiva, col·loco un parell de friends, mitjan / petit, mol bons, la segona part, també fàcil de protegir, es de transició per arribar a la tercera part que es un petit mur protegit amb una xapa i te dues sabines que es poden aprofitar be.

L-4 des de R-3

La R-3 queda a sota el sostre una mica a l'esquerra, no es tan còmoda com la R-2.
Gaudeix-ant de valent els companys, encara que al arribar parlant de que quedant tres llargs i Ells son dos .....xiulo i contemplo uns ocells que passant per sobre nostre, potser Ells estan mes protegits per les normes que no pas nosaltres.


El Martí li fa la piruleta a l'Esteva i comença el L-4, decideix pujar per la via original, a pesar de que mols blocs parlant que es millor la variant de la dreta....

De la R-3 se surt en flanqueig a l'esquerra a buscar una xapa, se segueix a l'esquerra i una mica amunt fins trobar una segona xapa, després es va seguint el llom en diagonal, tenint a la nostre dreta la canal que forma el sostre de la anterior reunió, trobarem dues assegurances mes, després la R-4 situada al mig del llom.L-5 des de R-4
L-5 Segueix el Martí per el llom, terreny fàcil, diagonal dreta seguint dues línies mol marcades, bastant amunt una xapa marca el punt en que em de començar a pujar amunt per anar a buscar un mur dret, un petit arbre ens assegura el pas per arribar a la següent xapa, a la esquerra una fissura ens ajuda a anar pujant, la següent xapa es veu bastant lluny ..... però a sobre la fissura i amagada darrera de una gran pedra blanquinosa .... un pitó alegra la vida al company i amb l'esperit reconfortat segueix amunt.. tant reconfortat que al flanqueig que segueix se salta una xapa, amb lo qual al segon el puteja per que la corda ve de la dreta i la sortida al flaqueig no es fàcil..... surt la pregunta es “la Venganza de Don Mendo”..? 
L-5 des de  R-5  (foto Martí)


Aquesta segona part del llarg es preciosa i em far dubtar de que la variant sigui millor, un tram mes difícil .... si, però en conjunt els dos llargs de la Original, em semblant millor ...
L-6 des de R-5

L'Esteva es revela i es queixa ... no mes li hem deixat un llarg...... en fi, avui pringa Ell
 El darrer llarg el resol amb mestria col·locant un parell de assegurances extres i anant cap a la dreta, obviant un bonic espero situat a la vertical de la reunió, per contra la via va a buscar una placa de la dreta de uns arbres, per el camí es troba una xapa, sota el cim un altre xapa ens assegura els darrers metres abans de la reunió, sota mateix del cim del Contrafort.


Ha sigut una ascensió agradable de un dia de hivern.

El Martí, El Guillem i L'Esteva

Fa un temps els dos companys van tornar a escalar i ho van fer plegats, aquesta a sigut La seva ascensió numero 100 i els agreixo que me hagin deixat participar de la seva joia.Per la aproximació, descens i mes informació clicar aquí :
 http://blogdelguillem.blogspot.com/2013/01/la-palleta-vessant-est-aproximacio.html

 
Per cert es zona restringida, consultar amb el Patronat.