Translate

Cercar en aquest blog

diumenge, 24 de març del 2024

Esperó de Fra Garí

 24-03-2024

Montserrat
Collbató
Via: Miranda de Fra Garí
Bon dia, Companys i companyes.
La sortida d'avui té el seu origen ara fa justament una setmana, un dinar familiar i Jo fent-me l'aventurer i exposant les meves intrèpides escalades.
Aclariment: Avui en dia la gran massa quan dius "escalada" visualitzant les imatges de la tele d'una jovenalla pujant per un rocòdrom a tota velocitat o als més veterans escaladors que és penjant d'un sostre amb dos dits.
L'Esteve i el Romà al L-1
Al que anava en el dinar familiar una de les nebodes diu "Tiet" em portares a escalar...? Glups, l'he cagat, responc amb un tímid ... Si…!! Quan…? — Dissabte que ve diu ella. Em passo la resta del dinar dient-me... ets un boques, ets un boques.
Ho explico als companys i el divendres l'Esteve em truca i em diu —Vindrem a donar-te un cop de mà.
Així que el dissabte arriba i aquí estem, com sempre, al Bar de l'Anna esmorzant una bona collada de Iaios i al mig una floreta primaveral, no fa cara d'avorrida...!!!
Busquem un itinerari no gaire llarg, no gaire difícil i que no s'hagi de rapelar, és el primer cop que escalarà i no sap res de res.
L'Alba al L -1
Jo anava preparat per qualsevol drama, per qualsevol emergència poder despenjar-la, per anar al seu costat i dir-li com posar els peus o les mans. A la merda, sí, a la merda totes les meves previsions.
Peu de via com és bastant senzilla l'Esteve i el Romà pujant alhora fent de primers, dient-li a ella que això no s'ha de fer mai.
Ara ens toca sortir als dos de segons. Jo em preparo per fer de professor i aniré darrere Ella per orientar-la i solucionar qualsevol problema.
L'Alba i el Guillem (bufant) al L-2
Comença L'Alba (així es diu la xicota) Jo darrere pujaré un parell de metres preparat per auxiliar-la i ... Coi de tia, que fot, ja està a mitja tirada i rient, total que Jo arribo mitja hora més tard que Ella a la reunió i esbufegant com un mal parit.
Resumint a Ella li ha agradat i vol mes...sniff. Jo cansat com un ... Babau d'anar darrere Ella, a molta distància i l'Esteve, que l'assegurava, amb les mans cremades de la velocitat amb què havia de recuperar-la.
L'Alba a la R-3 L'Esteve al L-4
Final del dia al Bar Anna fent la cervesa i explicant batalletes.

Aproximació:
Aparquem el cotxe al cap de munt de Collbató, hem pujat pel carrer dels Graus i aparquem a la cruïlla del carrer de la Drecera, seguim aquest carrer amunt i al cap de pocs metres el camí es divideix en dos, el que va a l'esquerra i que va als Graus i el de la dreta que ens deixarà al peu de La Codolosa, seguim aquest darrer un cop passat la conducció d'aigua i just uns metres abans d'un Pi situat al mig de camí, quan aquest gira cap a la dreta, trobarem un marcat corriol que va a l'esquerra i puja dret fins a situar-nos un xic a l'esquerra de l'inici de la via "La Canal" una gran plataforma a peu de paret de la qual surten un parell o tres de vies, passar-la per sota seguin el camí, uns metres més enllà girar 180° a la dreta i seguint el peu de les pedres arribar a sobre de l'anterior plataforma, dues fletxes marquen l'inici de la via. Tot plegat entre 5 i 15 minuts, segons forma física.
La Via:
Primer Llarg:
Dues vagues visibles, la segona és un "coper" a sobre a la dreta el cap d'un caragol d'espit, possible plaqueta recuperable, seguir pel llom amunt, un petit ressalt ens barra el pas una baga en una savina, ens assegura el pas, a la nostra dreta una reunió d'alguna via d'esportiva de la zona, seguim amunt i a poc a poc el grau decreix fins a arribar a una còmoda reunió, comuna amb la via "Nature". 30 metres, 5 bagues, IIIº+ / IVº.
Canvi de reunió:
Anem a la nostra esquerra marcat camí, en un arbre trobarem una baga, seguim un xic a l'esquerra, ara per pedra, i a sobre nostre trobarem la reunió de dues xapes. En total uns 15 metres.
Per sobre nostre un llom que correspon a la via "Nature".
Nosaltres veurem a la nostra esquerra una fletxa picada a la pedra que indica en diagonal a la dreta.

Segon Llarg: Sortim de la reunió per l'esquerra passant un tros curt de vegetació fins a la fletxa picada, a sobre a la dreta una baga que marca el camí a seguir per una llengua de pedra, seguir recte amunt fins a un llavi a on trobarem la reunió d'un espit i un pont de pedra, l'entrada a la reunió té la pedra a controlar. 25 metres, 1 pitó, IIIº / IVº--.
Tercer Llarg:
Per sobre de la reunió dues bagues visibles, tram un xic dret amb bons agafadors, a sobre una petita rapissa dona pas a una estreta llengua de pedra més o menys bona, molt ajaguda i amb fissures als dos costats molt descompostes, terreny no difícil. 25 metres, 2 pitons, IVº / IIIº.
Quart Llarg
: Recte amunt un xic vertical, trobarem un espit blanc i uns metres més amunt la dificultat decreix, arribem a sota d'un barret de pedra descompost, anar a la dreta fins a sortir al camí de Fra Garí, reunió d'uns matolls. 25 metres, 1 spit, IVº / IIIº / IIº.
Baixada:

La reunió està al bell mig del camí de baixada, seguir el camí de Fra Garí de baixada (esquerra) fins al poble de Collbató.
Per informació general telefonar al Patronat 93-402-46-00